Edem macular

Ce este edemul macular?

Creșterea volumului de lichid din macula ochiului poartă numele de edem macular. Macula este partea retinei responsabilă cu vederea centrală, care permite capturarea detaliilor. Această zonă a retinei este vitală pentru calitatea vizuală. 

Edemul macular este destul de frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu anumite afecțiuni oculare sau sistemice. Un simptom al bolii pot fi și ochii roșii.

Cum se produce edemul macular?

Afecțiunea apare atunci când lichidul din vasele de sange care alimentează retina se acumulează în maculă, din cauza unei anomalii sau din cauză că pereții sunt prea subțiri și devin permeabili. Această acumulare de lichid inflamează macula.

În multe cazuri de edem macular vederea periferică este bună.

Care sunt factorii de risc pentru edemul macular?

În unele cazuri, edemul macular poate apărea după o intervenție chirurgicală la ochi. Atunci când apare după o intervenție de cataractă, este cunoscut sub numele de edem macular chistic (CME).

Edemul macular poate fi asociat și cu alte patologii oculare, cum ar fi:

  • Retinopatie diabetică;  
  • Degenerescența maculară legată de vârstă;
  • Uveită;      
  • Anumite tipuri de retinită;      
  • Unele tumori la nivelul ochiului;      
  • Tromboză venoasă retiniană;      
  • Tulburări genetice, precum o anumită formă de distrofie maculară.       

Această tulburare poate fi cauzată și de leziuni oculare sau efecte secundare ale unor medicamente.

Simptome edem macular

Edemul macular poate fi “tăcut” la început, manifestând puține simptome. În plus, este caracterizat ca fiind o afecțiune nedureroasă.

Pe măsură ce progresează, edemul macular poate prezenta următoarele simptome:

  • Pierderea vederii centrale
  • Vedere încețoșată 
  • Acuitate vizuală redusă 
  • Deformarea liniilor drepte
  • Ochi roșii și sensibilitate crescută la lumină sunt simptome comune care pot varia în intensitate de-a lungul timpului. Această sensibilitate poate deveni mai severă, afectând activități zilnice precum cititul, deoarece vederea devine neclară. 
  • Ochi uscați: În cazul în care apare și senzația de ochi uscați, este nevoie de un consult la un medic oftalmolog. 

În cazul diabeticilor, edemul macular este de obicei cel mai frecvent motiv pentru pierderea vederii.

Diagnostic

Testele clinice frecvent folosite pentru diagnosticarea bolii sunt:

  • Examen oftalmic în cadrul căruia este folosit un biomicroscop cu lampă cu fantă;  
  • Tomografie în coerență optică (OCT) cu ajutorul căreia verificăm grosimea și morfologia maculei;      
  • Angiografie cu fluoresceină cu ajutorul căreia verificăm dacă există scurgeri de lichid din vasele de sânge.      

În urma diagnosticării exacte, medicul oftalmolog recomandă și un plan de tratament.

Dr. Mrini Eye Hospital

Tratament edem macular

Tratamentul este prescris în funcție de cauza, evoluția și istoricul medical al pacientului.
Tratamentele aplicate frecvent includ:

În cazurile mai puțin grave de edem ocular, tratamentul poate include utilizarea de picături pentru ochi și antiinflamatoare. Picăturile oftalmice sunt adesea prescrise pentru a reduce inflamația și a ameliora simptomele, cum ar fi roșeața sau iritația.

Fotocoagulare cu laser pentru a reduce scurgerile vaselor de sânge. Obiectivul este de a sigila scurgerile pe baza unor impulsuri laser în maculă pentru a stabiliza vederea pacientului. În unele cazuri, este necesar să se efectueze mai multe ședințe pentru a obține o îmbunătățire semnificativă a vederii. Dacă afecțiunea a afectat ambii ochi, tratamentul se va aplica inițial doar la un ochi și, după câteva saptamani, la celălalt ochi.

Tratament medicamentos administrat prin injecții intravitreene. Medicamentele utilizate sunt steroizi și agenți de inhibare a factorului de creștere endotelial (anti-VEGF). Acestea reduc creșterea vaselor de sânge și împiedică scurgerea. Aceste medicamente sunt injectate în cavitatea vitroasă sub anestezie locală, prin urmare pacientul obține un tratament nedureros.

Dacă nu este tratat, edemul macular poate duce și la orbire, în timp.

Poate fi prevenit edemul macular?

Edemul macular, o acumulare de fluid în maculă, zona centrală a retinei, poate fi adesea asociat cu alte afecțiuni, precum diabetul zaharat. În cazul pacienților diabetici, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la deteriorarea vaselor de sânge din retină, provocând edemul macular diabetic. 

Atunci când pacienții reușesc să mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control strict, printr-o dietă adecvată, exerciții fizice și, dacă este necesar, medicamente. Controlul glicemic eficient este cheia pentru prevenirea sau încetinirea progresiei edemului macular și a altor complicații oculare legate de diabet, pentru că acesta se numără printre bolile care duc la orbire. 

Edemul macular nu poate fi prevenit, dar poate fi depistat la timp dacă se efectuează controale oftalmologice periodice, mai ales când există factori predispozanți.